NYHEDER 17. DEC 2020 KL. 09:11

Regionsråd sætter elbus-forsøg i gang

Af: kollektivtrafik

To regionale busruter i Vestjylland skal i en toårig pilotperiode køre på strøm. Det besluttede et enigt regionsråd onsdag, og afsatte 1,6 millioner kroner pilotprojektet


Målet med pilotprojektet er at samle erfaringer med regional busdrift på strøm. Projektet omfatter strækningerne Lemvig-Struer (rute 33) og Lemvig-Holstebro (rute 24). På regionsrådsmødet blev behovet for viden om elbusdrift understreget.

Region Midtjylland har som mål, at den regionale kollektive bustrafik skal være CO2-neutral senest i 2030. For nylig indgik regionen på linie med de øvrige regioner en klimasamarbejdsaftale med regeringen på transportområdet.

Heri hedder det blandt andet, at der skal være:


Ladestandere og batteriteknologi 
Når der er brug for et pilotforsøg i samarbejde med Midttrafik skyldes det, at elbusser på lange regionalruter vil kræve forholdsvis mange ladestandere og ophold på ruterne med den nuværende batteriteknologi. Derfor er det vigtigt at teste rækkevidden for elbusser, som i dag findes flere steder på byruter, men altså ikke regionaltruter.
 
Målet er, at forsøget kan afklare, om der de kommende år er grundlag for at udbrede elbusser på flere af regionens ruter. Når opgaven har været i udbud i 2021, er det planen, at elbusser på de to vestjyske ruter kommer i gang ved køreplansskiftet 2022.

Men det er forudsat, at der kan leveres elbusser, og at ladeforholdene kommer på plads inden.Energi og miljø Rutekørsel