NYHEDER 15. APR 2021 KL. 09:53

Nyt signalsystem er udrullet langs sporene mellem Langå, Struer og Holstebro

Af: kollektivtrafik

Det er nu slut med at bruge de gamle analoge signalanlæg, når togene fremover kører mellem Langå, Struer og Holstebro. Siden januar har Banedanmark lagt sidste hånd på udrulningen af det nye IT-baserede signalsystem, ERTMS, på strækningen, som dermed er den fjerde strækning på fjernbanen, hvor det nye signalsystem er taget i brug. Det vil i fremtiden give færre signalfejl og flere tog til tiden


Som et af de første lande i Europa har Danmark besluttet at skifte alle de gamle signaler ud med et digitalt signalsystem. Hos Arriva, som står for den regionale togdrift i Midt- og Vestjylland, har man allerede gode erfaringer med det nye signalsystem, der i 2020 blev rullet ud på jernbanen mellem Thisted og Struer. Derfor ser Arriva frem til at tage det nye system i brug på endnu en strækning.
 
- Vores lokomotivførere har i forvejen gode erfaringer med det nye signalsystem på Thybanen. De digitale signaler er med til at skabe en mere stabil togdrift, og det vil i sidste ende være til gavn for passagererne. Derfor er vi i Arriva meget glade for, at vores lokomotivførere nu kan tage det nye signalsystem i brug på endnu en strækning, siger Susanne Hejer, der er direktør i Arriva Tog.
 
Fra efterkrigstid til IT-teknologi
Det nye signalsystem skal udrulles på alle strækninger på fjernbanen. Dermed skal det erstatte alle de gamle signalanlæg, der primært daterer sig tilbage til 1950’erne. På den måde markerer det nye signalsystem jernbanens overgang fra at anvende efterkrigstidens teknologi til nutidens digitale IT-løsninger.
 
Erfaringerne fra de første strækninger, hvor det nye signalsystem er blevet taget i brug, viser, at de nye signaler giver færre signalfejl.
 
- Med det nye signalsystem vil vi - når det er helt på plads - få en mere stabil togdrift med færre signalfejl, og det vil også være muligt at indføre en hyppigere togdrift, da vi mere præcist kan følge togene på banen. Derfor er der god grund til at være glad for, at vi har skiftet de gamle analoge signaler ud med et nyt digitalt signalsystem, siger Janus Steen Møller, der er direktør for Signalsystemer i Banedanmark.
 
I fire et halvt år har man i Banedanmark arbejdet på at kunne tage det nye signalsystem i brug på strækningen mellem Langå, Struer og Holstebro. Derfor er det en længere indsats, som man nu kan sætte punktum for. Det sidste arbejde med at tage signalerne endeligt i brug på strækningen har været opdelt i fem etaper og er blevet udført i weekender og i nattetimerne. Det har man gjort for at påvirke trafikken og passagererne mindst muligt.
 
Senere på året vil Banedanmark tage det nye signalsystem i brug på yderligere to strækninger på fjernbanen - denne gang i Østdanmark. Det gælder strækningerne mellem Køge og Næstved samt mellem Mogenstrup og Rødby.
 
Fakta om det nye signalsystem:

Det nye signalsystem er blevet taget i brug på følgende strækninger på fjernbanen:

I 2021 vil det nye signalsystem blive taget i brug på følgende strækninger på fjernbanen:



Jernbaner