NYHEDER 3. NOV 2021 KL. 14:00

Esbjerg Kommune indvier depot til byens nye el-busser

Af: kollektivtrafik

Onsdag 10. november indvier Esbjerg Kommunes borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) det nybyggede busdepot på Kattegatvej i Esbjergs nordlige del. Det nye busdepot er specielt indrettet til at være hjemsted for Esbjergs 29 batteri-elektriske busser, som bus-operatøren Tide Bus fra december skal betjene kunderne i Esberg med


Til december bliver bybusnettet i Esbjerg udelukkende betjent af el-busser, og nu indvies depotet, som skal huse den nye flåde af 29 el-busser.

Det politiske fundament til det nye busdepot i Esbjerg blev lagt, da Sydtrafik og Esbjerg Kommune sidste år kunne offentliggøre, at Tide Bus A/S havde vundet udbuddet om driften af bybusserne i Esbjerg frem til 2032. I den forbindelse blev det besluttet, at Esbjerg Kommune skulle bygge et busdepot, som bliver stillet til rådighed for Tide Bus som operatør.

Første spadestik til byggeriet blev taget den 23. november i 2020, og i dag står der et nybygget busdepot på Kattegatvej i Esbjerg's nordlige del.

Byggeriet af depotet er sket i et samarbejde mellem Esbjerg Kommune, Cowi, Arkitema og hovedentreprenøren K.G. Hansen og Sønner.

Med placeringen på Kattegatvej får busserne et centralt punkt at betjene de forskellige ruter gennem byen fra. Og når busserne ikke kører på Esbjergs gader, vil busdepotet være stedet, hvor de bliver ladet op.

Udover 32 ladestandpladser indeholder busdepotet også en række faciliteter, som skal gøre det nemmere at servicere busserne på stedet så som værkstedsbygning og klargørings- og vaskehal. Til chaufførerne er der sørget for omklædningsrum, kantine, kontorer og møderum.


Mindre CO2 fra busser og bygning
Det nye busdepot er bygget med ud fra Esbjerg Kommune's ambition om at blive CO2 neutral i 2030.

- Esbjerg bliver den første store by i Danmark, der udskifter hele bybussystem i et hug for at mindske udledningen af CO2. Det kommer hele byen til gode, når busserne ikke længere står for lokal luftforurening og støj. De bæredygtige tanker går igen i opførelsen af busdepotet, hvor der er tænkt over materialevalg, energiforbrug og genbrug af regnvand i den nye vaskehal, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Busdepotet er primært opført i træ, og de store vinduespartier sørger for naturligt dagslys i bygningen. Mekanisk solafskærmning forhindrer, at bygningen bliver for varm på solrige dage. Solceller på bygningen sørger for strømmen til bygningen og regnvandet samles i lille sø, hvorfra det seenre hentes til brug i vaskehallen.


Busdepotet indvies onsdag 10. november klokken 13 på Kattegatvej 10, hvor alle er velkomne.

I den daglige drift vil passagerer ikke normalt komme fordi depotet, så indvielsen bliver en enestående mulighed for at se el-bussernes hjem. Indvielsen vil byde på taler, snoreklip og der bliver mulighed for at se de nybyggede faciliteter, sparke dæk på en el-bus og runde en pølsevogn.
 
 
Busdepotet indeholder:

 

 

 


. Alle er velkomne til at være med til indvielsen, hvor man kan se det nye depot og få en pølse ved pølsevognen.

 



Energi og miljø