NYHEDER 6. OKT 2022 KL. 09:59

El-busserne i Aalborg har fået større flexareal

Af: Redaktionen

Trods grundige forberedelser har Nordjyllands Trafikselskab (NT) alligevel fået kritik for indretningen af de nye bybusser.


Der er indsat helt nye el-busser på bybuslinjerne i Aalborg. Indretningen af de nye busser er sket i samarbejde med kunderne i den kollektive trafik. I 2018 inviterede NT kunder og andre interesserede til at give deres besyv om indretningen af fremtidens bus. Sammen med Aalborg Universitet blev der skabt et virtuelt rum, hvor det var muligt at se de forskellige versioner af fremtidens bus.

Kunderne gav udtryk for, at de ønskede et større flexareal i busserne, så der var bedre plads til kørestole, cykler og barnevogne. De nye busser i Aalborg by er indrettet efter disse principper. Selvom busserne er indrettet på basis af indspark fra kunderne, har busserne fået kritik fra især den ældre del af Aalborgs bybuskunder.

Som skrevet er flexarealet i de nye busser blevet væsentligt større end i de gamle, så der er bedre plads til blandt andet kørestole, barnevogne og cykler. For at få skabt den ekstra plads til det niveaufrie flexareal, er fire siddepladser - to fremadrettede og to bagudrettede - fjernet og erstattet af klapsæder.

I den forreste del af bussen er der placeret flere fremadrettede sæder, som er placeret oven på hjulene, hvilket, ligesom i de gamle bybusser, giver et trin op. Hvis man som gangbesværet ikke ønsker at benytte sig af klapsæderne, skal man derfor et trin op til sæderne, hvilke for nogle kan være udfordrende.

Når de fire siddepladser skiftes ud med klapsæder, er der to færre ryglæn at holde fast i, når man bevæger sig ned gennem bussen. For nogle gangbesværede kan det derfor føles utrygt at bevæge sig gennem bussen. NT er derfor i gang med at undersøge, om der for eksempel kan eftermonteres armlæn på nogle af klapsæderne, så man sidder bedre, og om der kan ændres på indretningen i de busser, der endnu ikke er leveret fra fabrikken.

 

Indstigning midt i bussen
For dårligt gående og brugere af rollator oplyser NT, at man gerne må stige på bussen via midterdøren. Tryk eventuelt. på knappen med kørestol/barnevogn.

For rejsende, der benytter Rejsekort eller Pendlerkort, kan chaufføren med et tryk på en enkelt knap på instrumentbrættet ændre den ene kortlæser, så man kan checke ind midt i bussen i stedet for ved fordøren. Efter check ind ændrer kortlæseren sig automatisk til en check ud igen. NT er også ved at undersøge, om der kan installeres en fast check ind kortlæser ved midterdøren i Aalborgs bybusser.

Pensionister, som endnu ikke har et Rejsekort, kan i øjeblikket få det gratis ved henvendelse i NT Salgs- og servicecenter på Aalborg Busterminal.

 



Kundetilfredshed Mobilitet Trafikselskaber