NYHEDER 8. AUG 2024 KL. 12:27

Banestrækning bliver sikret bedre

Af: kollektivtrafik

Banedanmark og Vestbanen A/S opgraderer 13 af overkørslerne på Vestbanen, som kører mellem Varde og Nørre Nebel. I 2004 var der eksempelvis en alvorlig ulykke i overkørslen på Nymindegabvej ved Nr. Nebel, hvor en personbil med fire personer blev i ramt af toget - og to mistede livet, mens en tredie blev invalideret


På den 38 kilometer lange strækning mellem Varde og Nørre Nebel opgraderer Banedanmark nu overkørslerne fra gammel relæteknologi til moderne fuldelektroniske overkørselsanlæg. Otte af overkørslerne får desuden bomme, så alle de 13 overkørsler har bomanlæg, når projektet er afsluttet i 2026.

- Ved at opgradere med bomanlæg bliver overkørslerne mere sikre for trafikanterne, der skal krydse jernbanen. Og opgraderingen til fuldelektroniske overkørselsanlæg betyder, at driften bliver endnu mere stabil, og at Banedanmark hurtigere kan skaffe reservedele, når en komponent skal udskiftes, siger Anette Dam Larsen, der er projektleder i Banedanmark.

Tre af de overkørsler, der allerede har bomanlæg, får stibomme over cykelsti eller fortov, der går gennem overkørslen. Herudover bliver fem overkørsler nedlagt, og trafikken vil blive ledt gennem de tilbageværende overkørsler.

De resterende 10 overkørselsanlæg på banen, der alle ligger tæt på stationerne, får forlænget deres levetid, indtil de også skal udskiftes. Når det er afsluttet, vil sikkerheden være forbedret på alle Banedanmarks overkørsler på Vestbanen.

Sikkerhed og fremtidssikring
De forberedende arbejder er i gang, og udskiftningen begynder i sensommeren og det tidlige efterår, og i 2026 vil arbejdet i alle 13 overkørsler være færdigt.

De første tre overkørsler, der bliver ombygget, er overkørslerne ved Hyllerslev Station, ved Kjelstvej nær Oksbøl og ved Nymindegabvej lidt sydøst for Nørre Nebel. Førstnævnte får et bomanlæg, hvor der tidligere kun var advarselsanlæg, mens de to andre får en ekstra stibom. Overkørslen ved Nymindegabvej opgraderes desuden fra halvbom til helbom. Arbejdet i disse tre overkørsler er færdigt i år.

I år nedlægger Banedanmark også den første af de fem overkørsler, der skal nedlægges.

Projektet gennemføres i tæt samarbejde mellem Banedanmark, Vestbanen A/S, Midtjyske Jernbaner og Varde Kommune.

Vestbanen A/S ejer jernbanen mellem Varde og Nørre Nebel, mens GoCollective står for togtrafikken på banen. Banedanmark har ansvaret for de sikrede overkørsler på strækningen, og Midtjyske Jernbaner har ansvaret for den resterende infrastruktur.


Banedanmark skal blandt andet:



Tog og jernbaner