NYHEDER 19. AUG 2024 KL. 12:08

Interesse for støtte til grønne busser og flextrafik har været million stor

Af: kollektivtrafik

Regioner og trafikselskaber på tværs af landet vil gerne have del i puljen til grønnere kollektiv transport. I år har der været tilkendegivelser om interesse for i alt 60,1 millioner kroner. Trafikstyrelsen er i gang med at vurdere de indkomne projekter, der omfatter opsætning af lynladere til flextrafikken i Nordjylland og grøn omstilling af busruter i Jylland, på Fyn og på Sjælland


I år har Trafikselskaber og regioner i alt indsendt seks projekter om støtte for i alt 60,1 millioner kroner fra den grønne buspulje. Puljen, som afsættes årligt i perioden 2022-2026, indeholder i år 55 millioner kroner, og formålet er at mindske CO2-udledningen fra regionale busruter og flextrafik.

En af de væsentlige betingelser er, at interesserede selskaber og regioner selv bidrager med mindst halvdelen af midlerne til den støtteberettigede del af det grønne projekt.

Et mål om geografisk spredning
Trafikstyrelsen i gang med at vurdere, hvilke projekter der skal indstilles til at få del i midlerne. Kontorchef i Trafikstyrelsen, Jan Albrecht, forklarer, at indstillingerne afhænger af flere faktorer.

- Vi ser blandt andet på, hvor meget udledningen af CO2 bliver nedbragt pr. tilskudskrone, og hvor meget projektet kan bidrage til den grønne omstilling. Samtidig forsøger vi at sikre geografisk spredning af puljemidlerne, så flere dele af landet får glæde af grøn transport, siger han.

Det er i sidste ende transportministeren, der tildeler puljemidlerne på baggrund af Trafikstyrelsens anbefalinger. Udmøntningen ventes at ske sidst på året.

Det er tredje år i træk, at der uddeles midler fra den grønne pulje. I 2022 blev der søgt for i alt 55,5 millioner kroner, mens beløbet sidste år var 73,5 millioner kroner. Begge år blev puljen fuldt udmøntet.



Energi og miljø