NYHEDER 15. OKT 2024 KL. 14:12

EU-Kommissionen: Digitale pas og ID-kort skal gøre det lettere at rejse

Af: kollektivtrafik

Både EU-borgere og tredjelandsstatsborgere underkastes systematisk personlig kontrol, når de passerer EU's ydre grænser. I 2023 blev der registreret knap 600 millioner grænsepassager. For at fremskynde grænsekontrollen og sikre mere problemfrie og sikre rejser foreslår EU-Kommissionen at digitalisere pas og identitetskort for alle, der rejser ind i eller forlader Schengenområdet


Konkret har Kommissionen foreslået: 


Digital rejselegitimation er en digital version af de data, der er gemt på pas og identitetskort. Dataene er de oplysninger, der lagret i passets eller ID-kortets chip - eksempelvis indehaverens ansigtsbillede, men ikke dennes fingeraftryk. Et digitalt rejsedokument kan lagres på en mobiltelefon og i EU's digitale rejseapp, når den bliver tilgængelig. Det vil være valgfrit og gratis for rejsende at anmode om eller bruge den digitale version af deres dokumenter.


EU-Kommissionen fremhæver, at digitale rejsedokumenter vil:  


EU's digitale rejseapp skal være tilgængelig for alle EU-borgere og tredjelandsstatsborgere, der har et biometrisk pas eller et EU-identitetskort, og som rejser til eller fra Schengenområdet. Med appen vil rejsende kunne oprette digitale rejsedokumenter og indsende deres rejseplaner og dokumenter til grænsemyndighederne på forhånd for at fremskynde kontrollen ved grænsen. App'en vil kræve brugersamtykke før behandling af personoplysninger. Grænsemyndighederne vil også blive uddannet i datasikkerhed og databeskyttelsesregler, inden de får adgang til personoplysningerne. 


Det er op til EU's Ministerråd og EU-Parlamentet at vedtage forslagene. Bliver de er vedtaget, vil EU's digitale rejseapp og de nødvendige tekniske standarder blive udviklet.  




Mobilitet