NYHEDER 7. AUG 2018 KL. 20:58

Telebusser møder skepsis blandt en del af Grenaas ældre

Af: Thomas Bech Hansen

Telebusser møder skepsis blandt en del af Grenaas ældre
- Der har været meget blandede reaktioner, siger siger Mads Holm-Petersen, der er chefkonsulent i miljø- og kulturforvaltningen i Norddjurs Kommune.

Telebusser udenfor myldretiden er ikke en ubetinget succes for Grenaa Kommune og Midttrafik, der afprøver ordningen på forsøgsbasis. - Der har været meget blandede reaktioner. Nogle synes, det er en god service. Men ældre, gangbesværede borgere, som er meget lidt teknologivante, har haft vanskeligt ved selv at ringe op på en telefon, siger Mads Holm-Petersen, der er chefkonsulent i miljø- og kulturforvaltningen i Norddjurs Kommune


Chaufførerne i Grenaas bybusser har ofte kørt med tomme busser om eftermiddagen. I hvert fald frem til 2017, da den faste drift udenfor myldretiden blev indstillet. Nu skulle borgerne i stedet ringe efter bussen og derefter vente i op mod 35 minutter. Halvvejs igennem forsøgsordningen er borgernes, især de ældres, dom ikke ubetinget positiv.

- Der har været meget blandede reaktioner. Nogle synes, det er en god service. Men ældre, gangbesværede borgere, som er meget lidt teknologivante, har haft vanskeligt ved selv at ringe op på en telefon. De er meget lidt klar til omstillingen, siger Mads Holm-Petersen, der er chefkonsulent i miljø- og kulturforvaltningen i Norddjurs Kommune.

Samme opfattelse gælder hos trafikselskabet, der leverer forsøgsordningen i Grenaa. Her har man imødekommet efterspørgslen, og tilbyder nu planlagte ture i særlige kvarterer.

- Nogle ældre borgere har været voldsomt utilfredse. Det gælder især dem nede fra Krattet, som er et boligområde med mange ældreboliger. Derfor har beboerne i netop det område fået et par ture, hvor de ikke behøver at ringe i forvejen, siger Per Elbæk, der er projektleder hos Midttrafik.

Ros til chauffører
Vurderingen fra Norddjurs Kommune og Midttrafik er, at det vil tage to år at vænne borgerne til det nye køremønster. I september 2019 skal parterne evaluere forsøgsordningen, der begyndte i 2017 og har fået tilskud fra Trafikstyrelsen på 2,4 millioner kroner. Lige nu kører der to telebusser med base ved busterminalen i Grenaa. Hvis ordningen skal ende med en succes, får chaufførerne en nøglerolle.

- Chaufførerne har taget godt imod ordningen. De synes, det er en spændende måde at køre på, og har gjort et stort stykke arbejde for at fortælle kunderne, hvor nemt det er at bruge telebusserne. Det skal de have et stort skulderklap for, siger Per Elbæk.