NYHEDER 8. SEP 2022 KL. 13:45

Sporarbejde ved Kibæk tager længere tid end forventet

Af: kollektivtrafik

For knap 14 dage siden blev jernbanen ved Kibæk mellem Skjern og Herning ødelagt af store mængder regn, der pressede fundamentet under banen væk. Banedanmark forventer at togdriften på strækningen vil være indstillet frem til 26. september, men der er risiko for at genåbningen kan blive udskudt, hvis arbejdet forsinkes af uventede forhold. Første melding var, at banen ville være lukket for togtrafik i omkring 14 dage


Første melding var, at banen ville være lukket for togtrafik i omkring 14 dageDe store mængder vand ved en vandunderføring skyllede jord og skærver væk, så flere meter jernbane blev ødelagt. De indledende undersøgelser viste, at årsagen var de meget store mængder regn, som førte forskellige materialer med sig. Disse materialer stoppede vandunderføringen til samtidig med,  at en dæmning i en nærliggende sø kollapsede, og sendte yderligere enorme store vand mod jernbanen.

Arbejdet med at undersøge hændelsesforløbet er i fuld gang, og parallelt har Banedanmark arbejdet med at pumpe vand væk fra området, så det nu er tørt nok til at begynde arbejdet med at genetablere sporet.
 
Banedanmark forventer, at sporet vil være genetableret ved middagstid 26. september, hvor strækningen vil genåbne for togdrift. I de første to dage skal der køres med nedsat hastighed (40 km/t) over den nye vandunderføring, og herefter hæves hastigheden til 80 km/t, indtil der forventeligt kan køres med fuld strækningshastighed 12. oktober. Der er tale om et større anlægsarbejde, der er planlagt hurtigt efter en akut opstået situation. Der er derfor risiko for, at uventede forhold undervejs eller vejrforhold kan forsinke arbejdet. 
 
Arriva, som kører på strækningen, indsætter fortsat togbusser indtil genåbningen, og passagerer opfordres til at tjekke rejseplanen. Samtidig opfordres borgere til ikke at nærme sig stedet, da det kan være farligt at være i nærheden af det beskadigede spor.


SENESTE NYT