NYHEDER 9. MAJ 2023 KL. 10:41

Fuldt automatiske S-tog er kommet nærmere

Af: kollektivtrafik

Partierne i Forligskredsen bag Infrastrukturplan 2035 har på deres seneste møde tilsluttet sig, at DSB sætter gang i udbuddet af nye S-tog, der på sigt skal være førerløse. I Infrastrukturplanen 2035 blev det besluttet, at S-banen skal automatiseres fuldt ud


På det seneste møde i forligskredsen bag Infrastrukturplan 2035 godkendte forligspartierne, at DSB sætter gang i udbuddet af 226 nye togsæt til S-banen - togene skal på sigt køre førerløse.

Den samlede kontraktramme for de 226 nye S-tog, der både indebærer levering og vedligeholdelse i en 30-årig periode, lyder på cirka 20 milliarder kroner. DSB forventer, at kunne melde ud, hvem der skal levere og vedligeholde de nye S-togsæt i foråret 2025.

Ud over nye togsæt kræver automatisering af S-banen også opgradering af signalsystemet. Desuden kræver førerløse S-tog blandt andet tilpasninger af stationer og den fysiske sikkerhed omkring S-banen.

S-banen er rygraden i den kollektive transport i hovedstadsområdet. S-Banen, der årligt har over 100 millioner passagerer, har eksisteret i godt 90 år. De nuværende S-togsæt er over 25 år gamle og står derfor foran en udskiftning.Tog og jernbaner