NYHEDER 7. DEC 2023 KL. 19:00

Nordsjællands nye pendlerstation åbner på søndag

Af: kollektivtrafik

Fra søndag 10. december stopper både S-tog og Lokaltog på den nye Favrholm Station syd for Hillerød. Det nye trafikknudepunkt skal binde togtrafikken i Nordsjælland bedre sammen og forkorte passagerernes rejsetid. Den nye station bliver officielt indviet af transportminister Thomas Danielsen (V) tirsdag 12. december


Siden april 2022 har Banedanmark og Lokaltog været i gang med at bygge Favrholm Station lidt syd for Hillerød. Stationen, der blandt andet har alt 541 meter nylagte perroner, som forbinder S-tog og Lokaltog i et nyt knudepunkt, er blevet til i et samarbejde mellem Lokaltog, Movia, DSB, Region Hovedstaden og Hillerød Kommune. Den nye station betyder, at turen til og fra København kan kortes af med omkring 10 minutter.

- Favrholm Station er et godt eksempel på, at infrastruktur skal bygges der, hvor der er brug for den. Det her trafikknudepunkt vil gøre det nemmere at komme rundt i Nordsjælland med kollektiv trafik, og jeg håber, at de mange daglige brugere fremover vil opleve toget som et attraktivt transportmiddel, som nu bliver endnu mere fleksibelt og bidrager til at gøre afstandene i regionen mindre, siger transportminister Thomas Danielsen.

Projektleder ved Banedanmark Ane Gro Jørgensen, der har stået i spidsen for projektet, ser frem til, at stationen bliver taget i brug.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at se Favrholm Station blive taget i brug af de mennesker, den er bygget til. Det har været et stort projekt, som har krævet et robust samarbejde mellem alle os aktører. Nu ser vi frem til, at både pendlere, borgere og arbejdspladser i Hillerød og omegn og på sigt patienter og personale på det nye hospital vil mærke, hvordan stationen giver et markant løft til den kollektive trafik mellem Nordsjælland og København, siger hun.

Enkelt skifte og kortere rejsetid
Med 450 nyetablerede parkeringspladser, overdækket cykelparkering og en ny supercykelsti på vej kan stationen blive en oplagt pendlerstation for borgerne i Hillerød, den nye bydel Favrholm og omegn.

Administrerende direktør fra Lokaltog, Lars Wrist-Elkjær, peger på, at med det nye fleksible skift mellem de to baner bliver det både lettere og hurtigere at rejse med tog i Nordsjælland.

Ved at parkere bilen eller jernhesten ved Favrholm slipper de rejsende for at skulle køre helt ind til Hillerød Station i myldretiden. Også de rejsende på Frederiksværkbanen mod København opnår en gevinst ved at skifte til S-banen på Favrholm Station i stedet for på Hillerød Station. Det forkorter deres rejsetid med 10 minutter.

Rejs med tog til hospitalet
Favrholm får i 2026 Nyt Hospital Nordsjælland som nærmeste nabo. Stationen skal således også gøre det lettere for det kommende personale, patienterne og pårørende at komme til og fra hospitalet.

Ved den officielle indvielse tirsdag 12. december vil transportminister Thomas Danielsen (V) klippe snoren sammen med borgmesteren i Hillerød Kommune, Kirsten Jensen (S), og regionrådsformanden i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S).

Derudover deltager Lokaltog, DSB og Banedanmark, som sammen vil tage imod alle rejsende og nysgerrige borgere fra morgenstunden og byde dem hjerteligt velkommen til deres nye omstigningsstation.

Indvielsen af stationen 12. december begynder klokken 07.45, hvor snoren klippes og ministeren, regionrådsformanden og borgmesteren holder tale. Bagefter vil der være kakao, kaffe og æbleskiver. Fakta om Favrholm Station:
  • Favrholm Station er første del af opgraderingen af den nordsjællandske togtrafik. De kommende år skal Hillerød Station ombygges, så Lokaltog og S-tog bindes endnu bedre sammen
  • Den nye station kommer til at betjene en helt ny bydel, Favrholm, samt det nye regionshospital, Nyt Hospital Nordsjælland, som forventes at åbne i 2026
  • Det har taget cirka halvandet år at bygge Favrholm Station, som udover selve stationen består af en stor parkeringsplads, busholdeplads og cykelparkering
  • På stationen kan passagererne skifte mellem Frederiksværkbanen og S-togslinje A mellem Hillerød og København
  • I dagtimerne vil der køre S-tog hvert 10. minut i begge retninger. Frederiksværkbanen vil stoppe tre gange i timen

 Tog og jernbaner