NYHEDER 9. NOV 2022 KL. 15:20

Gå-hjem-møde: Busser med få passagerer er gode for den kollektive trafik! – inspiration fra Sverige

Af: Lasse Repsholt

Her er der et arrangement som nok vil interessere mange af jer. Selvom det lyder paradoksalt, så kan flere afgange med ingen eller få passagerer, skaffe endnu flere brugere


Den kollektive trafik kører i modvind, og indtægtskrisen risikerer at føre til en kraftig opbremsning med yderligere faldende antal passagerer til følge.  Sverige er, ligesom Danmark, ramt af nedgang i antal passagerer og- indtægter samt højere brændstofpriser.

Så… Hvordan undgår vi, at den onde cirkel eskalerer, hvor faldende indtægter medfører færre afgange, som igen medfører færre passagerer osv.?

I Sverige er der et bud på hvordan vi kan forebygge denne onde cirkel. Svenske K2 – Nationnellt Kunskapscentrum för Kollektivtrafik – forsker i, hvordan den kollektive trafik kan gøre både store og små byer, samt regioner, mere attraktive at bo i. I en svensk kontekst formidler K2 viden til beslutningstagere, så debatten om den kollektive trafik føres på et videnskabeligt grundlag.

På dette Gå-hjem-møde vil John Hulten og Joel Hansson, begge fra K2, bl.a. behandle spørgsmålet om, hvordan stat, regioner og kommuner har et fælles ansvar/mulighed for at udvikle den kollektive trafik efter Corona-pandemien. Endvidere vil de præsentere en ny doktorafhandling, der har det kontraintuitive budskab, at hvis vi skal vinde flere passagerer over i den kollektive trafik, så skal vi satse på afgange, hvor der er  rejsende. Ja, det er både paradoksalt og interessant, og netop derfor har vi inviteret dem til at uddybe ved dette gå-hjem-møde.

Sæt kryds i kalenderen og se frem til spændende præsentationer om den kollektive trafik hos vores svenske venner.

Tidspunkt: 1. december, kl. 15.30-17.30
Sted: Movia, Gammel Køge Landevej 3, 2500 Valby, mødelokale Vordingborg [plads til 18 pax] – eller via Teams.
Pris: Gratis for medlemmer af TØF og Kollektiv Trafik Forum. Pris for ikke-medlemmer: 500 kr. Indmeldelse i TØF, kan ske her: https://www.toef.dk/medlemskab.Indmeldelse i Kollektiv Trafik Forum, kan ske her: https://www.kollektivtrafik.dk/info/om-kollektiv-trafik-forum

Program:
15.30: Velkomst
15.35: John Hulten om K2 samt Public transport funding under pressure – a view to Sweden
16.10: Joel Hansson om afhandlingen Regional public transport: The balancing act of service planning
16:45: Debat
17.00: Networking og et glas bobler
17.30: Tak for i dag

Oplægsholderne deltager via Teams, men vi håber selvfølgelig at du vil være med fysisk, så vi kan tage dialogen sammen med kolleger. Der er dog mulighed for deltagelse via teams, hvis det passer bedre.

Tilmeld dig arrangementetFra Kollektiv Trafik Forum Kundeservice Kundetilfredshed Mobilitet Passagertal