Danmarks første regionale el-busser kører på Fyn
Af: kollektivtrafik
Transportminister Benny Engelbrecht (S) var mandag i Otterup på Nordfyn for at klippe snoren til Danmarks første regionale el-busser. De tre busser skal give trafikselskabet FynBus og busoperatøren Tide Bus erfaringer med el-drift på de længere ruter, inden alle regionalbusserne skal skiftes til en mindre CO2-belastende drift inden for de kommende år
- Det er helt afgørende for vores CO2-mål at vi hurtigst muligt omstiller den regionale kollektive trafik. Målet i løbet af få år er helt emissionsfri busser, sagde Poul Andersen, der er medlem af rådet for regional udvikling i Region Syddanmark og næstformand i FynBus’ bestyrelse.
Mandagens indvielse betyder, at der fra tirsdag kører tre nye el-busser på FynBus' Rute 140 mellem Otterup og Odense. Men de skal også ud at køre på flere af de længere regionale ruter, så FynBus og Tide Bus kan få erfaringer med, hvordan el-busser fungerer i praksis over længere afstande.
Odense Kommune og FynBus indsatte tidligere på året 20 el-busser som bybusser i Odense, og de klarer sig bedre end forventet. Mens bybusserne kører på relativt korte ruter, vil busserne på de regionale ruter køre længere, hurtigere og med færre stop, hvilket stiller højere krav til bussernes batterikapacitet.
Staten støtter omstillingen til mindre CO2-belastende drift
Region Syddanmark har sammen med de to regionale trafikselskaber FynBus p Fyn og Sydtrafik i Syd- og Sønderjylland søgt penge i den statslige pulje ”Grøn buspulje til regionale busser og øer”. Staten har bevilget 10 millioner kroner fra puljen, hvoraf de 6 millioner kroner er gået til biodiesel i regionalbusser hos Sydtrafik, mens 4 millioner kroner bruges på det el-bus-forsøg, der mandag blev sat i gang på Fyn.
Mindre støj og mere behagelig kørsel
De nye busser er eCitaro-busser fra Mercedes-Benz. Passagererne vil opleve, at de er meget støjsvage sammenlignet med dieselbusser, og at de kører mere behageligt.
Busserne er 12,1 meter lange og har 37 siddepladser og 33 ståpladser.
De nye elbusser har, som de øvrige fynske regionalbusser, el-ramper, der gør det nemmere for eksempelvis kørestolsbrugere at komme ombord. De er desuden udstyret med USB-stik til opladning af blandt andet telefoner.
Busserne har en batterikapacitet på 396 kWh, hvilket giver en forventet rækkevidde på mellem 330 og 350 kilometer pr. opladning. De bliver ladet op på Tide Bus’ garageanlæg på Toldbodgade i Odense.
FynBus har indgået aftale med Tide Bus Danmark om indkøb af busserne. De er klima- og miljøvenlige, da de hverken udleder CO2, partikler eller kvælstof. Det er med en klar ambition om at udskifte alle de regionale busser, at de tre nye busser indsættes nu. Den regionale kørsel på Fyn skal udbydes med driftsstart i 2026, og der kan de resterende dieselbusser udskiftes.
Region Syddanmark arbejder for en grøn klimaneutral transport og har i december 2020 indgået en klimasamarbejdsaftale med regeringen, hvori det fremgår, at alle nye udbud af busser på regionale ruter fra 2021 skal være CO2-neutrale eller nul-emissionsbusser.
- Disse tre grønne busser er resultatet af, at alle fynske kommuner og regionen har tilsluttet sig klimasamarbejdsaftaler med regeringen. sagde transportminister Benny Engelbrecht (S), inden han klippede den grønne snor i Otterup.
Energi og miljø
Emner i fokus
BÆREDYGTIGHED
MOBILITET