Kommentar til spørgsmålet om mundbind: Offentlig transport skal ikke ses om et farligt sted at befinde sig
Af: kollektivtrafik
Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage mundbind med i tasken, så man kan bruge det, når og hvis man kommer ud for situationer, hvor man ikke kan undgå at stå eller sidde for tæt på fremmede - eksempelvis når man kører med bus eller tog
Poul Kattler, der er formand for Rådet for Bæredygtig Trafik har sendt denne kommentar:
Den offentlige transport blev fra dag ét af nedlukningen fremhævet som et farligt sted at befinde sig. Ikke mindst hvis man er ældre eller føler sig udsat for smitte. Dette blev fremført uden at man havde undersøgt sagen nøjere; men også fremført samtidigt med, at danskerne skulle holde sig hjemme under nedlukningen. Og det førte til, at danskerne i stort tal valgte bilen og cyklen og fravalgte offentlig transport, når de skulle transportere sig.
Det viser sig naturligvis, at offentlig transport ikke er spor enestående i forhold til så mange andre steder, man kan komme til at befinde sig tæt ved fremmede. I stedet for fortsat at dæmonisere den offentlig transport som et farligt sted at opholde sig, så forekommer målrettet brug af personlige beskyttelsesmidler som mundbind meget fornuftigt. For eksempel i offentlig transport såvel som andre steder, når der er rigtig mange mennesker tæt på hinanden - eksempelvis i myldretiden.
Bemærk, at der fra Sundhedsstyrelsen IKKE er tale om brug af mundbind ALTID i offentlig transport, og at det er en anbefaling.
Som vi ser i udlandet, så er et generelt påbud om mundbind i offentlig transport ikke særlig godt. Der cirkulerer mundbind, der ikke beskytter som de skal, og der ’snydes’, så det slet ikke er effektivt.
Mundbind er dyre og genbruges forkert. Og den offentlig transport sættes i et unødvendigt dårligt lys, hvis den påføres et generelt og uigennemtænkt påbud.
Det skal vi undgå.
Ikke mindst fordi den kollektive transport må og skal fungere som klimarigtig transport nu og fremover.
Corona Debat
Emner i fokus
BÆREDYGTIGHED
MOBILITET