NYHEDER 10. SEP 2020 KL. 16:00

Ropax-færge sætter kurs mod dok i Frederikshavn

Af: kollektivtrafik

Mandag 14. september skal ropax-færgen »Povl Anker«, der sejler for Bornholmslinjen, i dok, hvor der vil ske en omfattende renovering af færgen. Færgen ventes tilbage på ruten 20. oktober


Når opholdet i dokken på Ørskov Værft i Frederikshavn er slut, vil ropax-færgen sejle tilbage til Østersøen i de originale farver fra 1978, hvor færgen blev leveret til Bornholmstrafikken.

- Som led i en større energirenovering, som allerede er begyndt med en modernisering af skibets airconditionanlæg, oliebehandlingsanlæg og al belysning ombord, er turen nu kommet til skibets generatorer, motorer og dampkedler, siger Molslinjens administrerende direktør, Carsten Jensen.

Skibet gennemgår i øjeblikket en gennemgribende renovering, og der skal i den forbindelse skæres store huller i vogndækket for at tage de eksisterende motorer ud, og løfte nyt udstyr ned. Som kronen på værket skal Povl Anker også males. Den 121 meter lange færgen skal bringes tilbage til sit oprindelige udseende fra 1978, da den blev leveret fra Aalborg Værft.

Udvendigt bliver der tale om, at skibet skal afrenses og males overalt. Det gælder såvel skibssiderne, som master samt bund og top på skibet, og der skiftes en del vinduer. Der bliver i den forbindelse også tale om en del stålarbejde. Det betyder alt i alt en hel måned i dokken i Frederikshavn.

- Der er ikke nogen vej uden om dokken, og trods intens eftersøgning har det ikke været muligt at finde og chartre en anden erstatningsfærge, som erstatning for Povl Anker. I tilfælde af dårligt vejr og aflysninger af sejladsen med »Express 1« må vi derfor planlægge med »Hammershus«, siger Carsten Jensen.

Det månedlange ophold i dokken i Frederiskhavn kommer på et kritisk tidspunkt for Bornholm. Som så meget andet var det coronakrisen, som af to omgange ødelagde muligheden for at sende Povl Anker i dok hen over foråret som planlagt. Risikoen for at ruten til Ystad ville blive lukket af myndighederne gjorde, at Povl Anker måtte holdes klar til indsættelse, hvis Bornholm pludselig var helt afhængig af ruten mellem Rønne og Køge.

 Færgeruter