NYHEDER 22. MAJ 2024 KL. 11:15

Stoppesteder til nordjyske expresbusser bliver opgraderet

Af: kollektivtrafik

Stoppesteder til nordjyske expresbusser bliver opgraderet
(Illustration: Nordjyllands trafikselskab)

I takt med, at der kommer flere expresbusser i Nordjylland, der kører med få stop mellem de større byer, bliver der også behov for flere og bedre stoppesteder langs expresruterne. Derfor er NT sammen med kommunerne og Vejdirektoratet i gang med at opgradere en lang række af de såkaldte knudepunkter - en slags super-stoppesteder med ekstra gode faciliteter - der skal gøre både ventetiden og rejsen mere tryg, nem og indbydende


- Når du som kunde skal med bus, tog eller flextrafik, skal du tydeligt kunne se, hvor du skal stå af og på, og du skal kunne opholde dig i trygge og ordentlige omgivelser, mens du venter på din afgang eller skal skifte til den næste, siger Ole Schleemann, der er direktør for kunder og drift hos NT.

Han fremhæver, at stoppestederne rent fysisk binder den kollektive trafik sammen, og derfor er det også vigtigt, at de visuelt har et ensartet og genkendeligt udtryk.

- I 2024 opdaterer vi blandt andet seks eksisterende stoppesteder, mens der etableres helt nye mellem Nibe og Løgstør, som fremover bliver betjent af en expresbus. På de nye knudepunkter bliver der blandt andet læskærme med lys, en buslomme så bussen ikke længere skal standse midt på vejen, cykelparkering og infotavler.

Konkret drejer det sig om nye knudepunkter ved landsbyerne Valsted, Sebbersund og Farstrup vest for Nibe. Her kommer fremover til at køre en expresbus, som øger antallet af afgange mod både Løgstør og Nibe væsentligt. De nye knudepunkter skal også fungere som opsamlingssted for beboere i blandt andet den lille by Barmer. De kan få et lift til knudepunktet med Plustur, og dermed få adgang til expresbusser i både østlig og vestlig retning hver time.

Der er omkring 25 millioner påstigere årligt i den kollektive trafik i Nordjylland, og deres indgang til den kollektive trafik er de godt 5.000 stoppesteder i regionen. En fælles handlingsplan og design for etablering og fornyelse af knudepunkter og stoppesteder på expresbusnettet omfatter i alt 232 knudepunkter, hvoraf 110 er opgraderet. 81 eksisterende knudepunkter skal opgraderes, mens der skal etableres 41 helt nye knudepunkter - herunder de nye knudepunkter mellem Løgstør og Nibe.

- De nye knudepunkter er et synligt eksempel på vores overordnede plan om at skabe mere mobilitet for pengene i Nordjylland. Vi skal så vidt muligt matche kundernes behov for kollektiv trafik med en økonomisk bæredygtig tilrettelæggelse af drift og ruter, så vores busser ikke kører tomme rundt i faste ruter med meget få eller ingen passagerer, understreger Ole Schleemann.

Opgraderingen af knudepunkterne foregår i flere forskellige faser, og de første står færdigt senest i midten af august.Fjernbustrafik Mobilitet