NYHEDER 1. JUL 2021 KL. 10:48

Regionsrådsformand: Trafikplan har tydelige midtjyske aftryk

Af: kollektivtrafik

Folketingets nye aftale om infrastrukturinvesteringer i Danmark frem til 2035, som blev præsenteret på ugens første dag, indeholder blandt andet en række investeringer i mobilitet, der rækker på tværs af Midtjylland. Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), fremhæver, at det er glædeligt, men også naturligt, at der investeres markant i en landsdel i vækst


Danmarks nye Infrastrukturplan 2035, der har opbakning fra samtlige partier i Folketinget, lægger op til investeringer i både motorveje, batteritog og helt nye togstrækninger i det midtjyske. Dermed imødekommer planen i høj grad det fælles indspil til nationale investeringer i infrastruktur, som Region Midtjylland og de 19 midtjyske kommuner lavede i 2019.

- Som regionsrådsformand i Midtjylland er det svært ikke at være begejstret over planen. Det er afgørende for både vækst, uddannelse og trivsel, at borgere og varer i vores region kan komme let fra A til B. Samtidigt er det vigtigt, at vi konstant arbejder med at udvikle en både mere sammenhængende og en mere grøn mobilitet. Den nye plan leverer på begge parametre. Samtidigt er det godt, at aftalen udtrykker et helhedsperspektiv på mobilitet, hvor der også er blevet plads til at tænke for eksempel cyklisterne ind, siger Anders Kühnau.

Herning-Aarhus på en time
Samlet set skal der bruges 161 milliarder kroner på infrastruktur i hele landet frem mod 2035. Blandt de konkrete midtjyske projekter i den nye plan er blandt andet motorvej omkring Viborg, udbygning af Motorvej E45 for 6,2 milliarder kroner, en tunnel under Marselisborg Boulevard i Aarhus samt investeringer i letbane- og BRT-strækninger. Dertil kommer en ny jernbanestrækning Silkeborg-Galten-Aarhus.

- Det er en strækning, der vil give mange borgere bedre transportmulighed. Samtidig betyder den, at det bliver muligt at rejse mellem Aarhus og Herning på en time, og det kan få stor betydning for både patienter og ansatte på vores kommende supersygehus i Gødstrup, siger Anders Kühnau.

Batteritog i vest
Anders Kühnau fremhæver også, at aftalen afsætter et betydeligt statsligt bidrag på 700 millioner kroner til privatbanernes vedligeholdelsesefterslæb samt en pulje på 275 millioner kroner til etablering af ladeinfrastruktur til batteritog på privatbanerne. Han glæder sig dertil ikke mindst over, at det nu er aftalt at afsætte 330 millioner kroner til indkøb af fire nye batteritog samt ladestandere til strækningen Holstebro-Skjern, der drives af Midtjyske Jernbaner og Region Midtjylland.

- Vi er i Midtjylland langt fremme i forhold til batteritog, og med aftalen kan vi nu realisere projektet. Det betyder, at vi nu får samlet vigtige erfaringer med drift af batteritog, som jeg tror på vil sikre en både miljøvenlig og effektiv togforbindelse, siger Anders Kühnau. Infrastruktur