Af: kollektivtrafik
En ny analyse fra interesseorganisationen Dansk Erhverv viser, at borgere i Danmark er blevet mindre villige, når det gælder om at bruge tid på at komme til og fra arbejde. Analysen viser, at 29 procent i arbejde maksimalt ønsker at pendle halvanden time om dagen - tre kvarter hver vej. I 2018 var tallet 43 procent. Dansk Erhverv betegner det som "problematisk"
- Det er svært at sige, hvorfor udviklingen er gået sådan. En forklaring kan være, at coronakrisen og restriktionerne har gjort, at hjemmearbejdende danskere er blevet mere bevidste om betydningen af transporttid for deres hverdag, siger Peter Halkjær, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.
- Ikke desto mindre er udviklingen problematisk for erhvervslivet. For når virksomheder skal ansætte medarbejdere, så betyder villigheden til at pendle meget i forhold til rekrutteringsgrundlaget. Det skal også ses i lyset af, at mange virksomheder lige nu har svært ved at finde den rigtige arbejdskraft, når de søger nye medarbejdere, siger han videre.
Peter Halkjær peger desuden på, at 19 procent af de beskæftigede i danmark ikke ønsker at pendle mere end 45 minutter dagligt.
- Vi ser altså, at næsten hver femte ikke vil have mere end 23 minutter til arbejde. Det er ikke meget, og det kan spænde ben for den enkeltes muligheder for at få drømmejobbet, lige som det giver store begrænsninger for virksomhederne. Og det gælder i øvrigt virksomheder i hele Danmark. Mobilitet og fleksibilitet er nøglen til et dynamisk arbejdsmarked, og når der bliver mindre af de ting, så skader det dansk erhvervsliv og dermed også det danske samfund, siger Peter Halkjær.
Interesserede kan se analysen her: