Af: kollektivtrafik
FynBus vil være en del bevægelsen frem mod et demensvenligt Odense. Derfor skal et storstilet samarbejde mellem FynBus, Odense Kommune og Alzheimerforeningen gøre 900 fynske buschauffører til Demensvenner. Formålet er at øge trygheden for borgere med demens i Odense
Når man har demens, kan helt almindelige hverdagsting som at finde rundt, købe ind og transportere sig i byen være forbundet med stor usikkerhed. Det kan i værste fald betyde, at mennesker med demens bliver hjemme - med ensomhed og isolation til følge.
Men nu kommer der hele 900 par hjælpende hænder fra FynBus, som har indgået et samarbejde med Alzheimerforeningen og Odense Kommune om at gøre chaufførerne til Demensvenner. Det betyder, at de bliver klædt på med viden om demens, så de er i stand til at hjælpe, hvis de støder på en person med demens.
- Vores chauffører møder mange forskellige kunder hver dag. Også kunder, som ikke ved, hvor de skal af, eller som har svært ved at orientere sig. I en sådan situation kan man godt blive usikker på, hvordan man bedst hjælper. Ved at klæde vores chauffører på med viden om demens kan vi sikre, at også de kunder får en god og tryg oplevelse i bussen, siger Carsten Hyldborg, direktør i FynBus.
Og det kommer til at gøre en stor forskel for mennesker med demens og deres pårørende, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
- Når man har en demenssygdom, er det vigtigt, at man fortsat kan leve et aktivt liv og besøge familie og venner. Derfor er det fantastisk, at vi sammen med FynBus og Odense Kommune skal klæde deres chauffører på som Demensvenner. Det får stor betydning for dem, som er ramt af en demenssygdom og deres pårørende, at de møder personer, som har forståelse for sygdommen, når de benytter sig af offentlig transport på Fyn, siger han.
En del af et demensvenligt Odense
Samarbejdet med FynBus er en del en større indsats i Odense Kommune, som skal gøre byen demensvenlig. Ældre- og handicaprådmand, Søren Windell (K), er stærkt tilfreds med det nye samarbejde.
- Odense skal være en demensvenlig by, hvor mennesker med demens kan fortsætte med at være en del af byens liv. Det kræver noget af os som kommune, det kræver noget af familie og pårørende, og så kræver det noget af byens erhvervsliv. Derfor er jeg så glad for, at FynBus har valgt at blive Demensvenner, så transporten rundt i byen kan blive endnu mere tryg for vores borgere. Det er noget, der har stor betydning, og jeg håber, at endnu flere firmaer vil følge FynBus’ gode eksempel, siger han.
I øjeblikket er der omtrent 4400 Demensvenner i Odense Kommune – og det er alt fra helt almindelige borgere til biblioteker, skoler, apoteker, butikker, foreninger og nu også chaufførerne hos FynBus.